de dag roostervoorbeeld
 

 

Na alle voorbereiding is het dan zover. 's Ochtends komen de Springdocenten op school aan, doorgaans een half uur voor aanvang van het rooster. Als je spullen besteld hebt, wordt bijvoorbeeld het gebruik van de schminkkoffer uitgelegd, kostuums overgedragen, de geluidsinstallatie opgebouwd enzovoorts.

Vervolgens repeteren de Springdocenten volgens rooster met alle groepen in vooraf afgesproken ruimtes zoals het speellokaal, de gymzaal, een leeg lokaal, de hal. Het aantal werkruimtes hangt af van het aantal Springdocenten. In het vooraf opgestuurde rooster staat precies wanneer de leerlingen in welke ruimte moeten zijn.

Als de leerlingen niet repeteren, zijn ze onder leiding van hun leerkracht druk bezig met verkleden, schminken, het maken van attributen én natuurlijk pauze houden.

de middagpauze

In principe gaan alleen de kleuters tussen de middag naar huis. De rest van de leerlingen blijft op school en is tussen 12 en 1 uur bezig met repeteren, schminken of iets anders. Natuurlijk hebben de kinderen wel pauze, maar wellicht op een ander tijdstip dan ze gewend zijn. Kijk hiernaast in het roostervoorbeeld.

De repetities beslaan een aantal uren. In minder tijd kan niet. Meer uren kán wel, maar elk uur dat wij er zijn, brengen we in rekening.

generale en voorstelling

De repetities monden uit in de generale repetitie waarin alle scènes voor het eerst achter elkaar worden gespeeld. Nu wordt ook voor iedereen duidelijk hoe de voorstelling eruit komt te zien.

Bij alle projecten met tekst moet de spelersgroep natuurlijk verstaanbaar zijn. En voor het grootste deel zeggen deze leerlingen hun tekst zónder microfoon. Daarom zitten de kinderen wél bij de generale maar niét bij de voorstelling in de zaal.

Tijdens de generale gaan de kinderen vaak naar de kleedkamer om op te komen, hun stukje te doen en weer af te gaan. Hierna gaan ze weer naar hun plek in de zaal. Dit heen en weer lopen geeft vaak wat onrust. Mede daarom adviseren wij om de kleuters na hun stukje tijdens de generale naar de klas te laten gaan. Daar kunnen ze lekker bijkomen en geschminkt worden, om zo fris aan de voorstelling mee te doen.

Uiteindelijk staat er een prachtige voorstelling van ongeveer 45 minuten, opgevoerd door alle leerlingen voor alle ouders en iedereen die wil of mag komen kijken.

de tabel als overzicht voor de hele dag

per groep duidelijke informatie

karateka's pauzeren op het schoolplein de kralenketting is af!

de apenoren worden gemaakt een gierensnavel in de maak

een akrobaat wordt geschminkt

kinderen in de zaal bij de generale op hun plek komt het publiek bij de voorstelling

en tot slot een daverend applaus