De Hoedjeskist  
 


inhoud

Mijnheer Hoed maakt wonderlijke hoedjes, die je laten lachen, dansen, zingen en nog veel meer. Alle buren komen langs voor hulp. Ze hebben hoofdpijn, buikpijn en grote teenpijn. Maar zodra ze een hoedje opzetten is alles weer goed!
Er is echter één hoedje waar mijnheer Hoed geen raad mee weet: een blikken hoedje. Hoed besluit met een koffer vol hoedjes de wijde wereld in te trekken om dit raadsel op te lossen.
Zo komt hij in een Spaans dorpje, waar iedereen, behalve één meisje, kan dansen. Het blikken hoedje past niet, maar gelukkig heeft Hoed een ander hoedje. Vervolgens komt mijnheer Hoed aan in een Indianendorp, waar alle Indianen huilen. Ze kunnen niet eens een vrolijk liedje zingen! Ook hier biedt het blikken hoedje geen uitkomst, maar de koffer heeft genoeg om de Indianen weer op te beuren. Na een lange zwemtocht door de Stille Oceaan ontmoet mijnheer Hoed in China een zeer ongelukkige draak, die vuur spuwt als hij praat. Hij kan niet eens aardig "hallo" tegen iemand zeggen! Hierdoor heeft de draak geen vriendjes. De draak krijgt het vuurvaste hoedje, niet op zijn kop, maar voor zijn mond. Een geweldige oplossing! En de Chinese akrobaatjes vieren feest.

wat doen de groepen

De leerlingen worden vooraf in 4 groepen onderverdeeld:

  • groep 1 de buurtmensen
  • groep 2 de huilende Indianen
  • groep 3 de Spaanse dorpelingen
  • groep 4 de Chinese akrobaatjes / draak

Alle kinderen krijgen zowel een dans- (of akrobatiek-) als een spelonderdeel. Indien je twee combinatieklassen 1/2 hebt, kun je de beide klassen op leeftijd splitsen óf de klassen intact houden en elke klas een rol geven.